top of page

NORDREF till Nordiska rådet: "Vi måste ändra klimatet på nätet"

Updated: Apr 18, 2021
Tisdagen 13. april 2021 bjöds NORDREF in till möte med Nordiska rådets välfärdsutskott. Thordis Elva, NORDREFs ordförande, gav en presentation om stiftelsen och föreslog en rad åtgärder för att bekämpa digitala kränkningar och våld online. Nordiska rådet skrev följaktligen denna nyhet:


Nordisk Råd blæser til kamp mod digitale krænkelser


Velfærdsudvalget i Nordisk Råd ønsker at gøre op med den nedsættende og hadske tone, der findes på internettet. En tendens som stiger og særligt rammer kvinder, der sexchikaneres og trues ud af den offentlige debat.

- Når tonen på nettet er så hård, at den afholder grupper af mennesker fra at deltage i den demokratiske samtale, er det en trussel mod ytringsfrihed og en svækkelse af demokratiet, lyder det fra Liselott Blixt, der peger på, at den demokratiske samtale over en årrække i højere grad er rykket online, forstærket af COVID19. Og debatten online er hård, viser flere rapporter. Fx kan Den interparlamentariske union og Europarådets parlamentarikerforsamling påvise et alarmerende niveau af trusler og sexchikane mod kvinder i de nationale parlamenter. 46,9 procent af de adspurgte havde modtaget drabstrusler eller trusler om voldtægt. 58,2 procent af de adspurgte havde været udsat for seksuel chikane på sociale medier.

- Det afholder nogle kvinder fra at deltage i offentlige diskussioner og indskrænker deres helt basale demokratiske rettigheder, siger udvalgets talsperson på ligestilling og vice-ordførende, Nina Sandberg. Derfor har udvalget også sat digitale krænkelser højt på dagsorden. Formålet er sammen at skabe opmærksomhed på problemet og dele viden om best practise på området på tværs grænserne. Vi skal ændre online-klimaet i Norden

På dagens møde gæstede Thordis Elva velfærdsudvalget. Thordis Elva er forperson for og stifter af Nordic Digital Rights and Equality Foundation. Thordis Elva pegede på urimeligheden i at nogle erhvervsgrupper, som fx politikere, nærmest må acceptere den hadske og til tider ulovlige tone på nettet, hvis de vil deltage i debatten. Thordis Elva mener, at den ”præmis” skal der gøres op med og slår fast at: - Vi skal ændre online-klimaet i Norden. Vores fremtid afhænger af det.

Og det er netop derfor Nordic Digital Rights and Equality Foundation blev sat i verden i 2020 med en målsætning om at arbejde for ligestilling og demokrati i den nordiske region. Når tonen på nettet er så hård, at den afholder grupper af mennesker fra at deltage i den demokratiske samtale, er det en trussel mod ytringsfrihed og en svækkelse af demokratiet Liselott Blixt, medlem af velfærdsudvalget i Nordisk Råd

Det vrede internet

I Nordisk Ministerråd er der også fokus på emnet. Nordisk Ministerråd har i 2020 fået udarbejdet rapporten The Angry Internet, der påviser hvordan grupper af nordiske mænd organiserer sig i fællesskaber på nettet for at tale nedsættende og hadsk om kvinder. Rapporten peger på, at 850 nordiske brugere har produceret kvindefjendsk/kvindehadsk indhold inden for det seneste år. Institut for samfundsforskning i Norge viser, at det overvejende er yngre mænd, der ytrer sig hadsk og dem der ytrer sig hadsk ofte selv har været udsat for det samme. Undersøgelsen er udarbejdet af Center for Digital Pædagogik for Nordisk Ministerråd som led i det danske formandskab 2020.


32 views0 comments

Comments


bottom of page